Eliza De Waele, Kabine, Koksijde, momboss
AAN HET WOORD

Aan het woord: Eliza De Waele

Afscheid van het “ik doe maar wat” meisje

Toevallig leerden we elkaar twee jaar geleden kennen. Zij zwanger van Lucet, ik zwanger van Ellie. Eliza De Waele is de eerste mama die ik aan het woord laat omdat zij als momboss Kabine uit de grond stampte en de plannen daarvoor maakte toen ze in zwangerschapsverlof was. 

Eliza De Waele, Kabine, Koksijde, momboss

Wilde je altijd al mama zijn? Is het moederschap iets wat je van kinds af aan in je zag? 

Eigenlijk zag ik mezelf altijd als mama van een groot gezin. Ik ben zelf opgegroeid in een groot (nieuw samengesteld) gezin en dat was (meestal) super gezellig. Ik zag mezelf echt wel als een “moederkloek”. Wist ik toen veel hoe hard werken een groot gezin ook kan zijn. Nu, als mama zijnde, moet ik daar toch op terug komen. Ik ben graag mama, heel graag zelfs, maar dat grote gezin laat ik toch aan me voorbij gaan. Ik hou nogal van rust en ergens ook van voorspelbaarheid. Mijn lief en ik hebben ook elk een eigen zaak en hebben allebei dus al een leven met veel drukte. Ik werk vaak in het weekend en ook hij heeft een vrij onregelmatige agenda. Klinkt egoïstisch misschien, nu ik het hier neerschrijf. Maar eigenlijk is het dat echt niet. Als we nog kinderen zouden hebben, dan wil ik mama zijn zoals ik dat met Lucet ben kunnen zijn. Ik werkte bijna de hele zwangerschap en haar eerste levensmaanden zonder veel stress van thuis uit. Ik kon dus 100% mama zijn. Dat zou ik nu, met de komst van mijn eigen zaak minder goed kunnen. Ik denk dat zowel mijn lief als ik heel blij zijn met ons leven zoals het nu is, met ons drietjes. We kunnen doen wat we graag doen en tegelijk er ook echt zijn voor onze dochter. Voor ons, op dit moment, de perfecte combinatie.

Hoe is Kabine tot stand gekomen? Speelde Lucet hierin een grote rol? 

Lucet is nu bijna 2. Ze werd geboren op 2 februari van 2017. Tot aan haar geboorte was ik maatschappelijk werker binnen de bijzondere jeugdzorg en interieurstyliste in bijberoep. Tijdens mijn zwangerschap ging ik op zoek naar toffe kinderwinkels voor mijn geboortelijst. Ik ontdekte hoe pover het shoppingaanbod voor jonge moeders en kinderen in eigen streek eigenlijk is. De focus lag altijd op ofwel het design of de praktische kant. En hoe raar dat ook mag klinken, eigenlijk is het Lucet die voor mij toen alles heeft samen gebracht. Opeens had ik een idee waarin al mijn talenten leken samen te komen. Dit terwijl ik tot dan altijd in veel dingen goed was geweest, maar nergens in uit blonk. Ik was niet het meisje met het duidelijke toekomstplan. Ik deed waar ik me op dat moment goed bij voelde, zonder te weten waar dat uiteindelijk zou uitkomen. Mama worden was dus ook echt een keerpunt op professioneel vlak. Lucet gaf me het lef om te gaan voor de dingen die ik wilde. Lucet liet me zien dat de zotte ideëen die ik had misschien wel eens te realiseren zouden zijn. En met de keiharde steun van het lief was een verre droom plots KABINE.

Ik zit, veel minder dan vroeger, vast aan een strak schema.

Hoe probeer je de combinatie Kabine-Lucet in balans te houden? Waarin zitten de moeilijkheden?

Die combinatie was voor mij hetgeen die me langst van al heeft tegen gehouden en me meest van al angst heeft ingebezoemd. Mijn ouders zijn beiden leerkrachten. Ik ben in mijn jeugd dus geen enkele dag naar een of andere opvang moeten gaan. Mijn mama was er, altijd. Dit in schril contrast met de keuze dit ik nu wilde maken, voor mezelf en mijn dochter. Een winkel openen aan zee wil ook zeggen: open op zaterdag én zondag. Mijn weekend valt dus in de week. Achteraf gezien valt dat ritme echt reuzegoed mee. Lucet gaat nu zelfs minder naar de creche dan vroeger. Uiteraard kunnen we rekenen op een team grootouders en gaat Lucet nog niet naar school. Maar ik heb nu (veel meer dan vroeger) het vertrouwen dat we ook dat wel geregeld krijgen.

Daarnaast is een eigen zaak hebben ook vaak veel flexibeler kunnen zijn. Ik kan door de week gemakkelijk overdag eens ergens naartoe met Lucet, ik kan haar eens later wegbrengen of vroeger halen. Ik zit, veel minder dan vroeger, vast aan een strak schema. Dat geeft ook zuurstof.

De combinatie van een gezin en eigen zaak is soms best wel zwaar. Kabine stopt nooit, Kabine is mijn/ons leven. Als Lucet plots ziek wordt of er komen veel leveringen samen met de kwartaalaangifte, dan heb ik vaak veel stress om alles geregeld te krijgen. Maar (en nu ga ik alle clichés bevestigen) voor mij voelt Kabine (meestal!) niet aan als werken. Ik ben stiekem vaak heel blij als ik naar de winkel mag. Ik doe wat ik doe met hart en ziel en dan gaat alles veel gemakkelijker. Tel daar Amber bij, Kabines eerste en geweldige teammember, en de combinatie Kabine-Lucet is zeker haalbaar. Happy mom / happy kid.

Eliza De Waele, Kabine, Koksijde, momboss

Waar haal je voldoening uit wat betreft Kabine en Lucet? 

Voldoening zit voor mij in zoveel dingen. Voldoening haal ik uit een dag die, naar mijn gevoel en planning, vlekkeloos verloopt. Uit een dochter die zorgeloos lacht. Uit tevreden klanten. Uit #kabinebabytjes die geboren worden (baby’tjes met een lijstje bij KABINE). Uit samen met klanten het perfecte geboortelijstje kunnen samen stellen. Uit mijn dochter ‘mama’ horen zeggen. Uit zoveel grote en kleine dingen. 1 ding staat als een paal boven water: sinds Kabine en sinds Lucet heb ik een veel drukker maar ook veel rijker leven.

Zijn er dingen die je tot nu toe anders had aangepakt? 

Moeilijk. Ik denk het wel, al kan ik nu geen concrete dingen bedenken. Ik was misschien wel graag een rustigere en gerustere baby mama geweest. Nu ik erop terug kijk was ik vaak bezorgd toen Lucet zo klein was. Het moederschap gaat me, naar mijn gevoel, nu veel beter af. Op vlak van Kabine zijn we constant bezig met evaluatie, dat is ook nodig. Op tijd en stond kijken waar je staat, waar je heen wil en wat daar al dan niet voor moet veranderen.

Bedankt, Eliza, voor je eerlijke verhaal over Lucet, Kabine en jullie drie.

Momboss Eliza volgen?
www.kabine.be
facebook & instagram

(foto’s door Yenka Deblieck)

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *