How to

DIY: weekkalender & sleutelhangers

Weekkalender

Soms zitten projectjes heel lang in mijn hoofd te tollen, broeden … voor ze eindelijk tot uiting komen. Net voor we tien maanden geleden verhuisden, maakte ik een simpele weekkalender die je hier kan downloaden. Ik merkte bij Ellie de nood aan een houvast in de week. Het duurde niet lang voor ik een zalige katoenen kalender vond op Etsy, maar die was zowel te duur, te veel Engelse begrippen en illustraties die niet 100% geschikt waren. Dus ik kauwde, maalde en liet het idee groeien in mijn hoofd (en bullet journal), tot het ‘compleet’ was en hoe het hier thuis zou werken.

Hoe ging ik aan de slag?
* uittekenen op papier
* noteren wat je vooral handig lijkt voor je kind & jezelf
* dat even laten rusten en later nog eens naar terugkijken
* inspiratie op Pinterest: ‘diy calender fabric’ ‘diy calender kids’ ‘diy calendar symbols’
* eens polsen hoe de kalender in de klas eruit ziet

Wat staat allemaal op onze kalender?
* Bovenaan is er ruimte voor een symbooltje van het huidige seizoen en voor een symbooltje van het weer vandaag.
* De zon en de maan uiterst links heb ik getekend zodat het voor Ellie en Bas duidelijk is wat het begin van de dag is en wat het einde is; hoe ze het moeten lezen dus.
* Elke weekdag staat geschreven in drukletters om woord-beeld aan te leren op een speelse wijze (Ellie zit nog maar in de eerste kleuterklas, dus we willen niks forceren)
* Onder elke weekdag heb ik het symbool voor die dag getekend zoals het in Ellies klas wordt getoond (maan, dino, woef, donder, vriend, zaag, zon).
* Vervolgens zien Ellie en Bas of het een school-/crèchedag is (blokken met letters) of een weekend-/vakantiedag (illustratie van ons gezin, gemaakt door Ateljee Joepiejee). Ook een woensdag wordt aangetoond, d.m.v. een halvering in het aantal blokken, want Ellie vindt het belangrijk om te weten of het een dag is waarop ze in de eetzaal eet of niet.
* Daaronder komt dan het symbool waarop ze kan zien wie haar brengt en wie haar komt halen (nu zijn dit nog afkortingen met een pijl heen/terug, maar ik zal de illustraties van Ateljee Joepiejee afdrukken en ook met velcro behangen hiervoor).
* Tot slot is er nog ruimte voor 1 of 2 extra activiteiten: dokter, tandarts, bos, fietsen, yoga, koken, logeren, bieb, feestje … Op dit moment wordt dit door mij of Michiel opgehangen, maar onderaan is er ook een lange strook waarop ze zelf suggesties kunnen doen voor activiteiten in die week (bv. bieb, bos, fietsen, koken, yoga …)

Praktisch
* Ik gebruikte 2 tote bags van bij De Banier als basis. Enerzijds maakte ik vierkantjes uit een van de twee exemplaren: naden losmaken van de tote bag, stroken afstikken en dan vierkantjes overlocken. Anderzijds gebruikte ik het toestel om op een degelijke manier de linten eraf te snijden en de bovenkant toe te stikken. Dit is mijn ‘ondergrond’.
* Ik kocht een zwarte textielstift voor de tekeningen bij De Banier en had zelf nog heel wat Pilot textielstiftjes liggen voor wat extra kleur op de ‘ondergrond’.
* Bij Veritas schafte ik heel wat velcro aan; je kunt er velcro kopen die je enkel hoeft te kleven (niet stikken of strijken), maar je moet het even enkele dagen geven voor de velcro optimaal aan je stof ‘gehecht’ is.
* Op de vierkantjes zorg je voor een ruime hoeveelheid activiteiten, seizoenskaartjes, weer-symbolen …

Sleutelhangers

Daarnaast gaf Ellie aan soms te vergeten wie haar oppikt. Ik ben bijna altijd diegene die haar brengt, maar het oppikken durft wel al eens van dag tot dag te veranderen. Opnieuw gebeurde hetzelfde: ik liet het wat in mijn hoofd rijpen hoe ik dat handig zou kunnen aanpakken, et voila.

Op deze manier hang ik ’s avonds (gebeurt gewoon tijdens de routine als ik water-koek-fruit in haar rugzak stop, dus geen extra tijdsinvestering) de sleutelhanger aan haar boekentas van wie haar komt oppikken. Zo kan ze gedurende de dag (rugzakjes staan in klas op de vensterbank) even een blik werpen op de sleutelhanger en zich herinneren wie haar komt halen. Dubbele sleutelhangers liggen al klaar voor als Bas op school start in september, maar *insert crying mother* daar ben ik nog niet klaar voor.

Praktisch
De sleutelhangers kocht ik bij Ava. De illustraties maakte Sanne van Ateljee Joepiejee, maar je kan natuurlijk ook zelf foto’s afdrukken om tussen de sleutelhangers te stoppen. Extra tussenslotje komt van bij Veritas, maar kan je overal vinden.

Laat me hieronder zeker weten of je er zelf mee aan de slag gaat. Ik vind het fijn om te zien wie m’n ideeën oppikt. 🙂 Of tag me even op instagram, dan kan ik het delen!

Liefs
Lori

1 Comment

  1. Het idee van de sleutelhanger vond ik super. Mijn zoontje start straks op school en ik vond het belangrijk voor hem en voor zijn juf dat het duidelijk was wie hem oppikt. Ik heb net de tekeningen binnen gekregen en ze zijn geweldig. Bedankt voor het delen van zoveel leuke ideeën 💡.

    Groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *