How to

Vlierbloesemsiroop en – likeur

Zin in een cocktail, mocktail of infused water op basis van vlierbloesems?

Jozefien van de overheerljike food blog Goestjes inspireerde me enkele weken geleden om met vlierbloesems aan de slag te gaan. ‘hugo‘ is al jaren mijn favoriete aperitief, evenals Roomer en mocktails met vlierbloesemsiroop. Hoog tijd dus om zelf eens de hand uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan om mijn eigen vlierbloesemsiroop te maken.

Via Jozefien haar IG zag ik hoe zij het deed en mits een kleine suikeraanpassing kan je hieronder lezen hoe ik vlierbloesemsiroop maak. Al was dat voor mij nog niet voldoende, ondertussen is er ook home made vlierbloesemlikeur. Ook dat recept staat hieronder!

VLIERBLOESEMSIROOP

Nodig: minstens 40 vlierbloesemschilden, 2 liter water, 600 gram suiker, 2 citroenen, theedoek

How to make
– Laat het water koken en los de suiker erin op.
– Kuis alle vlierbloesemschilden op (insecten verwijderen en dikke groene steeltjes afknippen), maar spoel ze niet onder water, dat neemt de smaak weg.
– Neem het suikerwater van het vuur en voeg alle vlierbloesems toe. Snijd de citroenen in dikke plakken en doe ze erbij.
– Leg een theedoek over het mengsel en laat 24 a 48 uur rusten. Het hoeft niet per se op een koele plaats te staan.
– Na 24-48u: zeef het mengsel door de theedoek en vul flessen met de vlierbloesemsiroop. De siroop blijft ongeveer 6 maanden goed in de koelkast.

How to drink
alledaags: 3/4 spuitwater en 1/4 vlierbloesemsiroop, met ijsblokjes
mocktail: 1/2 appelsap, 1/2 spuitwater, 2 limoenen (sap) enkele geutjes vlierbloesemsiroop, munt en ijsblokjes
als ijsje: 1/2 water en 1/2 vlierbloesemsiroop

VLIERBLOESEMLIKEUR

Nodig: 1,5 liter (goedkope) gin, 3 liter water, minstens 50 vlierbloesemschilden, 1 kilogram suiker, 3 citroenen, theedoek
(of alles gedeeld door drie voor kleinere hoeveelheden)

How to make
– Laat het water koken en los de suiker erin op. Laat het suikerwater afkoelen.
– Kuis alle vlierbloesemschilden op (insecten verwijderen en dikke groene steeltjes afknippen), maar spoel ze niet onder water, dat neemt de smaak weg.
– Snij de citroenen in schijfjes en doe ze samen met de gin, het suikerwater en de vlierbloesems in een grote afsluitbare bokaal (of meerdere). Meng goed en laat ongeveer drie dagen rusten.
– Giet het drankje na drie dagen door een theedoek en vul enkele flessen met de vlierbloesemlikeur. Laat minstens vier weken rusten.

How to drink
hugo: 120 ml prosecco, 30 ml spuitwater, 30 ml vloerbloesemlikeur, ijsblokjes en munt
rive gauche cocktail: 3/5 gin, 1/5 vlierbloesemlikeur, 1/5 droge witte wijn
on the rocks: vlierbloesemlikeur aanlengen met water (spuit of plat)

ENJOY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *