Zin in een cocktail, mocktail of infused water op basis van vlierbloesems?
‘hugo‘ is al jaren mijn favoriete aperitief, evenals Roomer en mocktails met vlierbloesemsiroop. Hoog tijd dus om zelf eens de hand uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan om mijn eigen vlierbloesemsiroop te maken.
Hieronder kan je lezen hoe ik vlierbloesemsiroop maak. Al was dat voor mij nog niet voldoende, ondertussen is er ook home made vlierbloesemlikeur. Ook dat recept staat hieronder!
VLIERBLOESEMSIROOP
Nodig: minstens 70 vlierbloesemschilden, 3 liter water, 3 kilogram suiker, 6 citroenen, theedoek, eventueel citroenzuur
(Of alles gedeeld door drie voor kleinere hoeveelheden)
How to make
– Kuis alle vlierbloesemschilden op (insecten verwijderen en dikke groene steeltjes afknippen), maar spoel ze niet onder water, dat neemt de smaak weg.
– Laat alle bloesems met de citroenen (geschild en in plakken gesneden) 48 uur trekken in het water, afgedekt op een warme plaats. Daarna filter je het mengsel door een theedoek.
– Voeg suiker toe (1kg per liter) en laat enkele minuten doorkoken.
– Vul daarna je flessen.
Indien je de vlierbloesemsiroop langer wil bewaren, kan je per liter 20 gram citroenzuur toevoegen.
How to drink
– alledaags: 3/4 spuitwater en 1/4 vlierbloesemsiroop, met ijsblokjes
– mocktail: 1/2 appelsap, 1/2 spuitwater, 2 limoenen (sap) enkele geutjes vlierbloesemsiroop, munt en ijsblokjes
– als ijsje: 1/2 water en 1/2 vlierbloesemsiroop

VLIERBLOESEMLIKEUR
Nodig: 5 flessen gin of witte rum, 3 liter water, minstens 70 vlierbloesemschilden, 3 kilogram suiker, 6 citroenen, theedoek
(of alles gedeeld door drie voor kleinere hoeveelheden)
How to make
Alle zelfde stappen als hierboven.
– Eindig door de flessen 50/50 te vullen met gin of witte rum en de vlierbloesemsiroop.
How to drink
– hugo: 120 ml prosecco, 30 ml spuitwater, 30 ml vloerbloesemlikeur, ijsblokjes en munt
– rive gauche cocktail: 3/5 gin, 1/5 vlierbloesemlikeur, 1/5 droge witte wijn
– on the rocks: vlierbloesemlikeur aanlengen met water (spuit of plat)

ENJOY!