LIJSTJES Reizen met kinderen

7 reistips voor als je (net) zwanger bent

Ondertussen is het voor mij al eventjes geleden, maar in het prille begin van mijn eerste zwangerschap (Ellie) stond er een serieuze citytrip op het programma. Reizen van Charleroi, naar Stockholm, richting Warschau en eindigen in Rome. Behoorlijk pittig en daarom kunnen ook enkele tips handig zijn!

GOUDEN RAAD
Spreek er sowieso over met je gynaecoloog om nog extra advies te krijgen. Reizen mag ook tot 7de maand, maar elke vliegmaatschappij heeft eigen opgestelde regels, dus bekijk die zeker op voorhand. Een medisch attest waarop je uitgerekende datum staat, kan ook wel eens van pas komen!

EUROPA
Kies voor een bestemming met medische infrastructuur die eventueel nodig kan zijn op je vakantiebestemming: arts, apotheek, ziekenhuis …

SAFETY FIRST
Hoewel er verwarring bestaat over de schadelijkheid ervan, doe je er toch goed aan om metaaldetectors en röntgen-straling te vermijden. Bij iedere controle/douane-check kun je aangeven dat je zwanger bent, waardoor je niet door de detectors moet en ze je apart fouilleren.

Trust me, op het moment van reizen was ik amper 5/6 weken ver, kon je absoluut nog niets zien en hebben ze me vier keer apart gefouilleerd zodat ik eventuele straling kon ontlopen.

ZORG VOOR EEN GOEDGEPAKTE HANDTAS
Regelmatig eten is key, dus zorg voor snelle suikers (druivensuiker) en trage suikers (stuk fruit) + water. In mijn geval zat er ook altijd een plastic zakje in (uitleg hoeft niet zeker?).

TAKE YOUR TIME
Ook al ben je nog maar net zwanger, toch kent je lichaam andere grenzen dan voordien. Zorg dat je net een stap eerder bent en zoek die grenzen niet op. Matig dus je reis-tempo, doe het rustiger aan en las af en toe een pauze in om te zitten en iets te drinken.

FIGHT YOUR FLIGHT
Lange vlucht voor de boeg? Blijf wandelen voor voldoende bloedcirculatie, want geloof me, opgezwollen benen zijn het laatste wat je wilt. Later in je zwangerschap zal je bekken je ook dankbaar zijn. Vraag bij het inchecken een zitje met extra beenruimte.  Wees je er ook van bewust dat je gevoeliger bent aan reisziekte en meer kans op misselijkheid hebt (hip hoi).

ZON
Vanaf de 4de maand heb je kans op een zwangerschapsmasker, veroorzaakt door de blootstellen aan zonlicht. Het zijn pigmentvlekken die zichtbaar zijn in je gezicht tijdens de zwangerschap (en gelukkig meestal nadien verdwijnen), maar let toch op en smeer totale sun-block tijdens zonnige periodes.

Nog tips die ik moet toevoegen? Let me know!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *