zelfzorg zwangerschap, zwangerschapsmassage, dalalou natuurlijk, psychologe zwangerschap, winterboost, bekkeninstabiliteit, praktijk astrid
LIJSTJES

Zelfzorg tijdens de zwangerschap

Niet toevallig wilt Kind & Gezin in hun volgende zwangerschapsboekjes meer aandacht spenderen aan de mentale gezondheid van elke (toekomstige) mama. Na een pittige eerste zwangerschap en het psychisch afglijden tijdens mijn tweede (huidige) zwangerschap ben ik er meer dan gelijk wie van overtuigd: zorg voor jezelf, laat voor jezelf zorgen en grijp desnoods tijdig in (niet voor iedereen van toepassing natuurlijk)!

Hoe zorg je voor jezelf tijdens de zwangerschap? Ik neem je even mee in wat voor mij basiszorgen zijn voor elke zwangere vrouw en wat extraatjes.

Vroedvrouw & gynaecoloog

Alle zwangere vrouwen worden in België opgevolgd door een gynaecoloog voor enkele vastgelegde momenten (bijvoorbeeld een echografie in elk trimester), maar kunnen daarnaast ook ondersteund worden door een huisarts voor ‘gewone’ controleafspraken. Per vier weken bezocht ik de gynaecologe (in het begin zelfs om de twee weken door hyperemesis) omdat ik niet echt een vaste huisarts heb. 

Naast de medische opvolging door de gynaecoloog, viel me deze keer de meerwaarde van een vroedvrouw op. De vorige keer zag ik mijn zelfstandige vroedvrouw voor de eerste keer nadat ik bevallen was, voor de nazorg thuis dan. Deze keer heb ik mijn zelfstandige vroedvrouw wel meerdere keren bezocht; zowel voor controleafspraken, alsook voor opvolging van mijn eigen welzijn en voor vragen over het kolven/borstvoeding, … Ze zijn een ongelofelijk grote toevoeging naast de gynaecoloogbezoekjes en door het derdebetalersysteem worden alle raadplegingen ook meteen gedekt door je ziekenfonds. 

Poetsvrouw

Geef het werk uit handen vanaf het moment dat je je fysiek iets minder begint te voelen. Zeker met een (of meerdere) kind(eren) thuis is het huishouden geen lachertje. Bestel enkele dienstencheques, die je dan nog eens kan inbrengen in je belastingen en geniet van een huishouden dat tiptop in orde is. 

Kraamzorg

Vanaf 6 maanden zwangerschap heb je recht op kraamzorg. Afhankelijk van je eigen ziekenfonds en hospitalisatieverzekering wordt die dan gedeeltelijk of geheel terugbetaald. Twee jaar geleden twijfelde ik heel erg: is dat wel nodig voor een eerste kindje, moet ik het niet zelf allemaal doen, zal dat niet super gênant zijn … Ik vroeg het toch aan en heb me dat geen moment beklaagd. Afhankelijk van wat je wilt, laat je je kraamhulp meer of minder komen per week.

Na de geboorte van Ellie kwam Kelly wekelijks vier uur om te komen helpen met strijken, poetsen, eten maken en veel meer. Deze keer komt Kelly al sinds week 34 om het werk hier wat te verlichten. Na de bevalling zal ze frequenter komen, 2x/week voor vier uur lang. Ze maakt ovenschotels als de beste, is zelf mama van twee jongens en daardoor precies de meest empathische die je je kunt inbeelden. Ik ben ervan overtuigd dat ze deze keer ook in functie van Ellie een meerwaarde zal hebben, gewoon omdat er hier dan een extra paar handen aanwezig zullen zijn. Als je dit leest, danku Kelly!

zelfzorg zwangerschap, zwangerschapsmassage, dalalou natuurlijk, psychologe zwangerschap, winterboost, bekkeninstabiliteit, praktijk astrid

Luxe geboorte- en kraampakket

Tijdens deze zwangerschap verdiepte ik me veel meer in het natuurlijk bevallen, het ecologische aspect en alles wat met die twee te maken heeft. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik de webshop van Dalalou Natuurlijk ontdekte, met natuurlijke en liefdevolle pakketten, gevuld met eerlijke, duurzame en hartverwarmende producten. 

Ik kon niet aan de verleiding weerstaan en bestelde een luxe geboorte- en kraampakket. Waarom staat dit item in het lijstje voor zelfzorg tijdens de zwangerschap? Wel, ik hoopte dat ik de website eerder had ontdekt, want er zijn ook (combi-)pakketten voor tijdens de zwangerschap (en geboorte) met bijvoorbeeld kruidenthee, verwen-olie, magnesiumvlokken voor een voetbadje … In mijn pakket wordt dat aangevuld met biologisch afbreekbare kraamverbanden, netbroekjes, heilwol, een wollen babymutsje … Leuk cadeautje voor jezelf!

www.dalalounatuurlijk.nl

zelfzorg zwangerschap, zwangerschapsmassage, dalalou natuurlijk, psychologe zwangerschap, winterboost, bekkeninstabiliteit, praktijk astrid

Zwangerschapsmassage

Bij Instituut Babette werd ik vorige week volledig herboren en dat is zelfs niet lichtjes overdreven. Babette is vroedvrouw, jonge mama van twee, maar heeft een voorliefde voor individuele begeleiding voor elke mama en begon daarom haar eigen zaak. In 2019 wilt ze die verder uitbouwen, maar wat mij betreft is ze perfect bezig. 

Ik ging bij ‘r langs om mijn nagels nog eens te laten doen en een zwangerschapsmassage, maar ze biedt zoveel meer aan (massages pre- en postnataal maar ook voor baby’s, epilaties, wenkbrauw- en wimperbehandelingen, make-up …)

Doordat ze zelf vroedvrouw en mama is, geef je je precies volledig over aan haar deskundigheid. Een grote troef! Tijdens de zwangerschapsmassage balanceerde ik 70 minuten lang tussen slaap- en waakstand, heerlijk.

www.instituutbabette.be

Relaxatietherapie

Meerdere vrouwen hebben het er moeilijk mee om zich te ontspannen tijdens de zwangerschap. Enerzijds komt er zoveel op je af en anderzijds staat het werk/gezin/privé-leven niet stil. Lymfedrainage bij een kinesist zorgde bij mij voor wekelijks een halfuurtje tijd voor mezelf. Elke gynaecoloog steunt dit en dit kan je als prenatale kine/relaxatie voorgeschreven krijgen. 

Psychologe

Zeker niet voor iedereen van toepassing, maar eigenlijk stiekem wel voor meer dan je zou denken. Sommige mama’s moeten het even verwerken dat ze ongepland zwanger zijn of hebben het moeilijk met het moeilijke traject dat ze afgelegd hebben. In mijn geval had ik het tijdens de eerste maanden heel moeilijk met mezelf, mijn hyperemesis en de impact daarvan op ons gezin. Mentaal serieus instabiel, maar dat is oké. Zolang je maar voor jezelf zorgt en tijdig aan de alarmbel trekt of luistert naar mensen die voor jou aan de alarmbel trekken. 

Ook al zijn er geen grote issues, eigenlijk heeft nagenoeg elke (nieuwe) mama wel ’s deugd van een goed gesprek met een buitenstaander, die soms alles in een ander daglicht kan plaatsen. 

Kinesitherapie bij bekkeninstabiliteit

Dit item stond aanvankelijk niet in mijn lijstje (dat al enkele maanden in mijn gsm zat), maar moét er nu toch tussen. Ik ging ervan uit dat bekkeninstabiliteit iets héél lastig is, ongelofelijk veel pijn doet, maar dat het pas over gaat na de geboorte. Niets is dus minder waar. Nadat ik het ’s op IG zwierde, stuurde Astrid Vlietinck me een berichtje dat ik helemaal niet zo hoef te sukkelen met dat bekken. 

Wat re-educatie (oefeningen en houdingen), manuele behandeling en dry needling later ben ik gewoon volledig pijnvrij. Mama’s, blijf niet zitten met je pijn en kwaaltjes, maar vraag eens rond aan gynaecoloog, vroedvrouw, vriendinnen … zodat je goed doorverwezen wordt! 

www.praktijkastrid.be

zelfzorg zwangerschap, zwangerschapsmassage, dalalou natuurlijk, psychologe zwangerschap, winterboost, bekkeninstabiliteit, praktijk astrid

Winterboost 

Tijdens de eerste zwangerschapsmaanden was mijn voedingsinname heel beperkt, had ik nauwelijks vitaminen binnen en was het eten om te overleven. Daarna kwam de herfst/winter eraan met de bijhorende ziektekiemen. Om daar toch zoveel mogelijk van gespaard te blijven, zocht ik middeltjes om mijn immuniteit een boost te geven.

Waarvan ik het meest fan van? Deze winterboost: 1 kilo citroenen, 150 gram gember, 125 kurkuma – alles schillen en in de sapcentrifuge, verdelen in een ijsblokjesvorm en invriezen – elke ochtend een ijsblokje in een hete thee voor een winterkost, met een lepeltje honing. 

Citroenen geven een immuniteitsboost en energie. Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer en kurkuma werkt nog eens bevorderlijk voor de spijsvertering. (Kurkuma zorgt ook voor dagenlange gele vingers en is sterk aanwezig. Kan ook weggelaten worden.)

Zijn er nog tips waarmee ik het lijstje van zelfzorg in de zwangerschap kan aanvullen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *