kolven, exclusief kolven, fulltime kolven, medela, freestyle medela, symphony medela, lanoline
Moederschap Opvoeden & ontwikkelen

Fulltime kolven: hoe?

In mijn vorige blog post kon je lezen waarom ik deze keer koos om Bas niet aan te leggen, maar wel te kiezen voor exclusief kolven. Geen evidente keuze, die dan ook niet volledig vrij was van kritiek. Hieronder deel ik even het schema dat ik had opgesteld met de vroedvrouw, maar schrijf ik er ook bij het echt verlopen is. Let op, ik wil niet overtuigen van mijn aanpak, maar ik wil gewoon mijn verhaal delen met jullie.

Wat heb ik allemaal nodig om exclusief te kolven?

Manueel kolven
bewaarspuitjes en -dopjes, kersenpitkussentje, opvanglepeltje

Elektrisch kolven

 • Symphony-kolf (gehuurd bij het ziekenfonds) om de productie op gang te krijgen, met twee verschillende programma’s (een initiatie-programma en een maintain-programma), met bijhorende opzetstukken
 • Freestyle-kolf (om de productie in stand te houden, op basis van twee fases, om de toeschietreflex te stimuleren eerst snelle zuigbewegingen, daarna langere intensere bewegingen), met bijhorende opzetstukken
 • Kolf-bh om iets efficiënter aan de slag te gaan en tegelijkertijd bijvoorbeeld wat op IG te scrollen
 • Lanoline zalf zodat de borstschilden iets gemakkelijker geplaatst worden en de kolven wat flexibeler verloopt, iedere keer gesmeerd voor het kolven
 • Wasbare zoogkompressen om lekkages tegen te gaan, uiteraard wasbaar, het houdt niets in om die even in de wasmachine te stoppen en het is zoveel beter voor het milieu

Deze producten werden door Medela gesponsord, maar was ik ook van plan om zelf aan te kopen. Ze zijn immers exclusief gespecialiseerd in alles wat met afkolven te maken heeft.

Productie op gang krijgen: schema

DAG 0: 24u manueel afkolven (per anderhalf uur)

Gelukkig had ik heel wat kleine milliliters in de diepvriezer zitten omdat ik prenataal gekolfd had. Per anderhalf uur kolven lukt, maar was duidelijk niet genoeg voor mijn stevig zoontje van 4kg300.

DAG 1-5: (per 2 a 3 uur kolven)

 • met dubbele kolf: Medela Symphony (10 a 15 minuten)
 • manueel nakolven (5 a 10 minuten)

Extra prikkel: af en toe tussendoor eens 5 minuten bijkolven (vooral de linkerborst omdat daar blijkbaar minder melkklieren zitten bij mij)

De productie komt de tweede dag moeilijk op gang. Elektrisch kolven zorgt ervoor dat er niet veel opbrengst is, maar het manueel nakolven levert wel wat op. Niet opgeven is aan de orde en het loont. Na enkele keren begint de productie op gang te komen en geraken de flesjes al regelmatig goed gevuld. Omdat ik met een hongerige jongen zit die veel melk wilt, geef ik bij met kunstvoeding. De verhouding moedermelk-kunstvoeding is ongeveer 80-20%.

Na dag 5: minstens 6 keer kolven

 • met dubbele kolf: Medela Freestyle (15 minuten)

Medela Freestyle is een superpraktische elektrische kolf die ongelofelijk klein en handig is om mee te nemen of rond te lopen in huis. Met hun kolf-bh kun je ook tegelijkertijd iets anders doen.

Na wat stuwing is de productie goed op gang en kolf ik tussen 100 en 150ml moedermelk per keer af. Dankzij een kolf-bh kan ik zelfs tegelijkertijd wat op IG scrollen (goals!). Na tien-veertien dagen moet ik noodgedwongen stoppen. De combinatie met rondlopende Ellie is haast onmogelijk. Daarnaast merk ik dat mijn lichaam volledig op en uitgeput is na een hele moeilijke zwangerschap en dat het ook alles gegeven heeft tijdens de bevalling. Verdict? Maag- en darminfectie, griep, ernstig vitamine D-tekort en een ernstig ijzertekort met bloedarmoede. Ik voel me moe, kapot en merk dat ik dringend mijn lichaam rust moet toekennen. Noem het vrouwelijke wispelturigheid, maar ik ben niet teleurgesteld. Ik heb zowel aan Bas, als aan Ellie alles gegeven van moedermelk wat ik had en kon kolven en ben daar tevreden mee.

Extra tips

 • kleine porties invriezen (ontdooien gemakkelijker)
 • datum schrijven op wat je bewaart
 • meerdere keren afkolven ipv 1 lang moment
 • masseren met handen voor en tijdens kolven
 • nog even nastimuleren (manueel)
 • borstschild wat verplaatsen + lanoline smeren op tepels voor je schild plaatst
 • meer hormoon prolactine in de nacht en ochtend (dus dan vaker kolven voor een betere productie)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *