mamagroepen, mom groups, februaribaby, belang nieuwe mama's, nuage nuage, nina mouton, olivia jones, mama café
Moederschap

Waarom het zo belangrijk is dat (nieuwe) mama’s elkaar ontmoeten


Na de geboorte van Ellie voelde ik de ‘drang’ om met andere (nieuwe) mama’s in contact te staan, met hen te communiceren en af te spreken. Toen ik me in september tijdens deze tweede zwangerschap iets (understatement) begon te voelen, creëerde ik een FB-groepje #februaribaby en deed een oproep via IG om te joinen als je ook uitgerekend bent voor februari. Het is niet alleen een online plekje waar we vragen aan elkaar kunnen stellen of een stand van zaken van de ongeboren baby’s geven. Afgelopen zaterdag spraken we met 9 #februarimama’s af om samen te brunchen en wat te babbelen. 

Ik probeer (onbewust) gelijken te zoeken. Maar waarom? 

Het gaat ‘m niet over de koffietjes of de brunches die er op social media lekker en gezellig uit zien. Als je tips en adviezen nodig hebt, kunnen je vriendinnen – die nog geen mama zijn – wel helpen, maar zij hebben jammer genoeg geen efficiënte, ervaringsgerichte tips die net zo waardevol kunnen zijn. ‘mom buddies’ zijn priceless. Ellenlange gesprekken over wat je met je huilende baby moet aanvangen of hoe je een ‘simpele’ (trust me, dat zeg je nooit meer eens je een baby hebt) verkoudheid kan verlichten, maar ze snappen het volledig. 

België komt op dat vlak wel wat achter. In Scandinavische landen of Australië word je uitgenodigd voor een mom’s group net omdat het bewezen is dat je er voordelen uithaalt op vlak van fysieke en mentale gezondheid én positieve invloeden heeft op je baby. 

Angst is een van de vele emoties die nieuwe mama’s voelen. De eerste jaren zijn zo cruciaal wat betreft ontwikkeling van een kind en als het allemaal nieuw is voor je, heb je vaak een (te) grote druk om alles goed en perfect te willen doen. Sociale isolatie is zelfs een risicofactor voor postnatale depressies en angstaanvallen. 

Dus wat eruit ziet als een koffiedate, is eigenlijk het vervullen van een belangrijke rol voor het welbevinden van de mama door moederlijke stress te reduceren en sociale banden aan te sterken. Onderzoek (Growing Up in Australia: The Longitudinal Study of Australian Children) toonde aan dat ouders die vaak samenkwamen tijdens de eerste drie levensjaren, meer geneigd waren om op lange termijn nog steun te krijgen van vrienden. 

Vergelijking is nooit goed, maar zien/ondervinden wat andere kindjes kunnen van gelijkaardige leeftijden, zal ervoor zorgen dat je ook je eigen wereld verruimt. Al gaat het ‘maar’ over interessant/nuttig speelgoed dat je bij een ander ziet… 

mamagroepen, mom groups, februaribaby, belang nieuwe mama's, nuage nuage, nina mouton, olivia jones, mama café


Hoe zoek/vind je andere (nieuwe) mama’s?

Ga eerst en vooral op zoek naar mama’s in je eigen regio. Misschien zijn er vriendinnen (ongeveer) gelijktijdig zwanger? Volg je een zwangerschapscursus? Leg contact! Als dat gemakkelijker gezegd dan gedaan lijkt, zijn er (steeds meer) mama’s die zelf het heft in handen hebben genomen om andere mama’s te laten samenkomen. Bekijk zeker eens volgende initiatieven: 

(Ken je er nog? Laat het me gerust weten!)

Ook sociale media spelen hierin een grote rol. Voor sommige mama’s is het niet zo evident (voor tal van redenen) om in real life af te spreken en dan is IG of Facebook een perfect medium. Laat zeker niet gelijk wie toe in je ‘inner circle’, maar zorg dat je te vertrouwen mom buddies snel kan contacteren die op gelijke golflengte zitten wat betreft leeftijd kids, opvoedingsstijl, levensstijl … 

Wat is jullie ervaring? Gingen jullie ook onbewust op zoek naar andere mama’s die in hetzelfde schuitje zitten/zaten?

PS: Ik kon het niet laten om last minute nog een kleine goodiebag in elkaar te stoppen. Grote dank aan Kabine Koksijde (fluwelen zakje en handcrème), Mamado (staaltje borstvoedingsthee en mama-limonade) en Mustela voor de leuke goodies. 

1 Comment

  1. Als jonge mama (toen zonder vriendinnen met kids en weinig social media) had ik gelukkig een ervaren mama en oma en genoeg zussen (ook al hadden die geen kinderen). Ik denk dat we de ervaring van onze eigen ouders en grootouders heden ten dage meer moeten appreciëren! Dé ultieme tip heb ik toch van mijn mama en oma geleerd: loslaten en relativeren! Brengt je mijlenver! En hey, we doen allemaal maar wat…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *