Opvoeden & ontwikkelen

Ontprikkelen na een dag in de klas

Twee jaar geleden startte mijn dochtertje Ellie na de herfstvakantie in de peuterklas. Ze sliep elke dag in het slaapklasje en kwam daardoor na een drukke dag toch redelijk rustig thuis. Maar het nieuwe schooljaar bracht heel wat veranderingen mee. Daarom zocht én vond ik tips om te ontprikkelen na een schooldag.

Zijn er meer of hevigere prikkels in de klas? Waarschijnlijk is het een samenloop van meerdere oorzaken, maar thuis waren de serene momenten alleszins ver te zoeken de afgelopen weken. Ik bleef echter niet bij de pakken zitten, maar zocht én vond ideeën om te ontprikkelen. De tips die ik hieronder deel, heb ik stuk voor stuk uitgeprobeerd en goedgekeurd. Ze maakten in ons gezin echt een verschil. Zelf heb ik meer voeling bij de ene tip dan bij de andere en dat zal vermoedelijk bij jou ook zo zijn. Kies vooral waar jij je goed bij voelt.

Ook elk kind is verschillend; het kan goed zijn dat jouw kind doorheen de dag zich veilig genoeg voelt om alle emoties te tonen die zich binnenin ontwikkelen en daardoor ’s avonds een ‘geleegd emmertje’ hebben. Anderzijds zijn er kindjes die ook geen last hebben van extra prikkels.

Slokje water
Je zal merken, vaak zijn het voor de hand liggende ideetjes. Je moet er gewoon maar opkomen. Zoals bijvoorbeeld de tip om je kleuter na school eerst wat water te laten drinken. Bied een slokje water aan van zodra dat kan. Nog vóór of terwijl jullie naar huis stappen, fietsen of rijden dus. Ongelooflijk veel mama’s en papa’s zweren hierbij en geloof me, het is echt geen fabeltje. In combinatie met een slokje water, voorzie ik altijd een doosje met choco-boterhammen, dat doosje is ALTIJD leeg wanneer we thuis arriveren. 😉

Spelen (met water)
Er zijn heel wat activiteiten die je kind na school kan doen om te ‘gronden’. Letterlijk betekent dat: het contact met de aarde herstellen. Klinkt zweverig? Het is vooral bewezen dat dit soort spelletjes en gedrag innerlijke rust teweegbrengt. Zo kan je kind bijvoorbeeld buitenspelen, schommelen, rennen of in het zand tekenen of spelen. Ook alles wat met water te maken heeft, helpt ontprikkelen; zowel in een emmer spelen met potjes als in bad gaan.

Rustig bezig zijn
Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik ook heel veel rustige bezigheden om na school uit je hoed te toveren. Het kernidee? Dat je – als je tijd hebt – samen met je kleuter even bewust aan de slag gaat. Mijn persoonlijke favorieten;

  • Om zich even af te sluiten van de dag gebruiken Ellie & Bas ook af en toe de Timio player, met hoofdtelefoon. Ellie luistert vooral naar de korte verhaaltjes, Bas vindt het op dit moment leuk om vooral de prentjes aan te wijzen en hun naam te horen.
  • Een voeldoos of -tafel met allerlei spulletjes om lekker aan te voelen en te prutsen. Heerlijk om te ontprikkelen na een drukke dag. Geen inspiratie? Check Pinterest met de zoektermen: sensory box of sensory table.
  • Kleuren of tekenen is ook altijd een hit. Een andere mama gaf me de tip om kleurplaten af te drukken die te maken hebben met schoolse situaties. Zo wordt je kind onbewust getriggerd om uit zichzelf over de voorbije dag te praten en die te verwerken.
  • Ook een filmpje kijken is een bewuste activiteit die rust kan brengen. Alleen… probeer de schermtijd toch wat af te bakenen, bijvoorbeeld met een timer. Bij ons weet ik dat de televisie wel rust brengt, maar eigenlijk ‘vals ontprikkelend’ werkt, waardoor het dan gewoon ‘uitstel van ontploffing’ is.

Dragen
Ook kleuters kan je nog bij je dragen in een draagzak (type: preschool). Na school hebben de meeste kleuters namelijk nood aan nabijheid en geborgenheid. En zo kan jij misschien nog wat huishoudelijke klusjes gedaan krijgen?

Schema maken
Veel kinderen zijn wat meer op hun gemak als je het verloop van de tijd na school in een visueel schema giet. Heel wat leerkrachten gebruiken dit in de klas, dus daarom kan het handig zijn om zo’n schema ook thuis op te hangen. Het feit dat kleuters weten wat er komt, geeft rust. Een voorbeeld van zo’n schema: water – vieruurtje – kleuren – televisiekijken (terwijl jij in de keuken bezig bent) – eten – pyjama aan – tandenpoetsen – verhaaltje voorlezen – slapen.

Eigen idee
Vraag eens aan je kleuter wat hij of zij zelf denkt: “Wat zou jij graag doen na school om eventjes tot rust te komen?” Vaak hebben kinderen ook zelf goede ideetjes én ze vinden het sowieso fijn om betrokken te worden bij jullie denk- en zoekproces. Doen! Je zal echt verbaasd staan hoe clever ze op die vraag reageren.  

En jij?
Ongetwijfeld is dit lijstje niet volledig. Elk kind en elke gezinssituatie is sowieso anders, blijf dus zeker zoeken naar wat je kleuter én wat jou kan helpen. Want vaak is hetgeen wat jou tot rust brengt, ook datgene wat je kind kan gebruiken.

Zo doe ik het!
Waarmee ik nu zelf aan de slag ga? Ik heb online enkele Tangles gekocht. Dat golvende speelgoed kan je oneindig vervormen en ken je zeker nog van vroeger (googelen maar!). Dat krijgt mijn dochtertje na school om alvast te ontprikkelen in de bakfiets. Daar zit nu trouwens ook altijd een flesje water en een boterhammetje. Eenmaal thuis probeer ik elk kind een activiteit te geven, een van de twee haalt DUPLO / Schleich dieren uit, de andere komt tot rust door de Timio player met hoofdtelefoon. En last but definitely not least: terwijl ik naar school rij om mijn dochtertje op te pikken, probeer ik zelf tot rust te komen. Adem in, adem uit. Zo kan ik die avondshift in (relatief) vlotte banen leiden.

Heb je nog tips? Deel je ze hieronder?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *