verhuizen met kinderen
Kinderkamer Opvoeden & ontwikkelen Persoonlijk

Verhuizen met kinderen

Van zodra de eerste doos gevuld is en zich ergens in een ruimte bevindt, voelen kinderen aan dat er iets op til is. Vermoedelijk zelfs al een poosje ervoor omdat er misschien wat spanning in huis hing door het tekenen van de akte. Ongeveer twee jaar geleden kochten we een nieuw huis, Ellie en Bas waren toen respectievelijk 3 en 1 jaar oud. Ik neem je even mee in de tips die ik toen toepaste om de kinderen op hun gemak te stellen.

Aanloop naar verhuis

Denk zeker niet dat je baby / peuter / kleuter niet doorheeft wat er gebeurt. Gelijk welke leeftijd je kind heeft, je kan ermee praten en uitleggen wat er zal gebeuren. Je kind zal op hun manier, naar hun mogelijkheid om kennis te vergaren, onthouden wat jij zegt of uitlegt.

Er zijn heel wat leuke boekjes te vinden die op maat van je kind uitleggen wat verhuizen betekent, wat het inhoudt en welke gevoelens daarmee gepaard kunnen gaan. Afhankelijk van de leeftijd van je kind:
– Het huis van Fien en Milo
Bobbi gaat verhuizen
Kas gaat verhuizen
Anna verhuist
Samen zijn we thuis
(Deze is trouwens een van mijn lievelingsboeken. Ook zonder het specifieke thema van verhuizen is het een heel ‘mooi’ boek.)
– Een fijn huis
Bah! We gaan verhuizen!

Tijdens het voorbereiden en het inpakken, heb ik eenmalig een moment genomen om Ellie en Bas daarbij te betrekken. Zo hielpen ze actief mee om een doosje te vullen (met bv. speelgoed, iets wat voor hen belangrijk is, maar ze toch even kunnen missen). Belangrijk vond ik dat ze nadien, eenmaal de verhuisdag achter de rug was, hen zelf dat doosje opnieuw te laten openen en uithalen. Op die manier deel je betrokkenheid en maak je verbinding.

Na het ondertekenen van de akte, hebben wij meteen de kindjes opgehaald om hen mee te nemen om het huis te ontdekken. Ze mochten ook meteen een (niet zo belangrijke) knuffel meenemen om die meteen in hun kamer achter te laten. Zo konden ze wat verbinding maken met een ruimte die toen nietszeggend was, maar uiteindelijk zo’n grote rol zal spelen in hun leven. Ik gaf hen ook mee dat ze mochten vragen aan hun knuffel om goed voor hun kamer te zorgen terwijl ze zelf nog even in het andere huis verbleven. Hun knuffel bleef staan en we gingen terug naar het appartement om verder in te pakken.

Extra tip voor positieve associatie: Zoek een speeltuin/speelplein in de buurt. Op die manier linkt je kind ook meteen het nieuwe huis aan een fijne speelplek.

Extra tip: Indien je merkt dat je kind niet goed overweg kan met de spanning en tijd nogal abstract vindt (‘Wanneer vindt die spannende gebeurtenis nu juist plaats?’), dan kan je ook een aftelkalender maken om de dagen af te strepen. Zo maak je het wat concreter.

Extra tip: Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kan je in een leuke winkel enkele spulletjes samen (of vooral je kind) laten uitkiezen voor in diens kamer!

Tijdens verhuis

Uiteraard is het tijdens de verhuisdag niet zo praktisch dat er twee peuters rondlopen. Ellie en Bas sliepen samen met ons een laatste nachtje in het appartement en gingen vervolgens op logement voor 1 nacht. Zo konden wij een verhuisdag alles van de ene naar de andere locatie brengen, maar ook meteen alles op orde brengen en hun kamers installeren voor hun thuiskomst.

Net voor hun ‘ontdekking’ van een nieuw, gevuld huis gingen we ze zelf oppikken om vervolgens éerst naar het lege appartement te rijden. Toen zij er vertrokken, was dat immers nog gevuld met meubels en dozen en ik wilde echt duidelijk maken dat ons thuis-plekje nu veranderd is. Ze trokken grote ogen open om het appartement zo leeg te zien, vervolgens namen we met z’n vier afscheid en reden we richting nieuwe (t)huis. In de auto vroeg ik me hardop af (zodat zij het toch vooral hoorden) hoe we nu toch al die spullen in het nieuwe huis zouden gezet hebben.

Bij aankomst in het huis hebben ze alles uitgebreid kunnen ontdekken en zorgden we voor een aperitief-momentje om te vieren dat we een nieuw plekje hebben (belangrijk voor de positieve connotatie aan het verhuizen).

Na de verhuis

Uiteraard is zo’n verhuis ingrijpend. Als je dit in je achterhoofd houdt, helpt dat ervoor dat je mild bent voor jezelf (oh ja, want ook voor jezelf is dit even alles op z’n kop zetten) en je kinderen. In het appartement gingen Ellie en Bas vlot slapen, konden we hen in bed leggen, deur achter ons dicht trekken en vielen ze in slaap. Nu hadden we plots een huis met twee verdiepingen waarin je haast kan verdwalen (in hun wereld toch). En zo was het ook logisch dat ze meer nabijheid vroegen. Er zijn ook plots nieuwe geuren en geluiden in een andere kamer. Ik plaatste een stoel tussen hun twee kamers in, beide deuren op een kier en ik bleef herhalen ‘mama is hier’. Stapsgewijs kon ik dat meer loslaten: deur dicht, niet meer mijn zinnetje herhalen… Na enkele maanden was het oké voor hen dat ik de deur achter me dicht trok en aan de badkamer (een verdieping lager) ging zitten met de babyfoons vast om te communiceren indien nodig. Ondertussen zit ik alweer op de stoel naast hen, maar dat komt omdat ze beide in een moeilijke periode zitten. All is well, ik probeer in te spelen op hun behoeftes waar ik kan.

Blijf nadien ook ruimte maken voor emoties, waaronder verdriet over het afscheid van de vorige plek, vriendjes (eventueel school). Het kan perfect zijn dat je kind even door een iets moeilijkere periode gaat en even een stap terugzet in ontwikkeling (hier spelen ze dan weer even baby bijvoorbeeld, andere mogelijkheden: slechter slapen, pipi-ongelukjes, veranderd gedrag, minder eten). Elk kind heeft dan het meest nood aan geduld, begrip en geborgenheid. Indien je merkt dat de verwerking moeilijk gaat, kun je ook altijd rollenspel inzetten: bv. situatie naspelen met duplo-huizen en duplo-mannetjes. Licht eventueel juf/meester/opvoeder in zodat ze hiermee rekening kunnen houden.

Extra tip: Hou de verhuisdozen om er een kamp / mini-huisje / winkeltje mee te maken!

Extra tip: Laat je kleuter het eerstvolgende bezoek (van bijvoorbeeld de grootouders) zelf rondleiden. Je kind zal zo fier zijn om elk plekje te laten zien en je geeft wat verantwoordelijkheid om HUN huis te tonen.

Laat het zeker weten als ik je kon helpen met enkele tips of als je ze kon toepassen. Heb je zelf ervaring met verhuizen en kan je nog extra tips delen? Graag!

(Je ziet trouwens dat er achter sommige boeken een link zit, dat is om het boek op bol.com te kopen. Uiteraard kan je deze boeken ook halen in de bibliotheek of bij je lokale boekenwinkel. Indien je het boek koopt via de link, dan krijg ik daar een heel klein percentje op, dat maakt het me mogelijk om deze verhalen te blijven neerpennen.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *